Het belangrijkste is dat je aandacht hebt en ruimte maakt. Meer is echt niet nodig.

Chantal de Jong (33 jaar) is steunouder. Zij en haar man Pieter Jan hebben een dochter van drie jaar: Isabella. Iedere woensdag komen er twee kinderen bij hen spelen. Zo geeft ze hun ouders wat verlichting en de kinderen een fijne dag. En het allermooiste, zij en haar dochter vinden het ook heel gezellig.

Chantal: “De kinderen komen op woensdagmiddag. Dan ben ik vrij. Ik kijk er iedere week echt naar uit. De hele week zit ik tussen de volwassenen en die dag laat ik alles los. Ik geniet van het plezier dat ze hebben onderling. Het is zo gezellig. Ik krijg er zelf energie van. En als de kinderen uitwaaien in de speeltuin, waai ik zelf ook uit. Ik groeide zelf op met drie pleegkinderen in huis. Daardoor heb ik geleerd dat niet iedereen het goed heeft en het heel normaal is om te delen. Datzelfde wil ik aan mijn dochter meegeven. Natuurlijk is steunouder iets heel anders dan pleegouder, het is wel een logische stap om andere kinderen te verwelkomen in ons gezin omdat zij in een situatie zitten waarin het even lastig is.”

Het gaat gewoon heel soepel en leuk
“Natuurlijk was het afwachten hoe Isabella het zou vinden. Andere kinderen in haar huis, de aandacht van haar eigen moeder delen. Maar het gaat gewoon heel soepel en leuk. Zij heeft een heel gemoedelijk karakter. Het eerste jongetje dat kwam, zit in dezelfde leeftijdsfase als zij en ze konden het gelijk goed vinden. Ze gaan qua ontwikkeling min of meer gelijk op. Zindelijk worden, praten en spelen. Tegen anderen die het overwegen wil ik zeggen: Je moet bereid zijn om er écht voor het kind te zijn en niet te veel verwachtingen hebben van hoe de dag gaat lopen. Net als met je eigen kinderen. Het belangrijkste is dat je aandacht hebt en ruimte maakt. Meer is echt niet nodig.”

“Ouders vertrouwen jou het meest kostbare toe dat ze hebben: hun kind. Dat schept een band. En te weten dat je hen even de zorg uit handen neemt omdat zij dat nodig hebben, geeft veel voldoening. Zo vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik zou best iets voor een ander willen doen.” Tegen hen zou ik willen zeggen, denk hier eens aan. Steunouder zijn is zo’n positieve, gezellige en ongedwongen manier om echt iets te betekenen.”

Interesse om steunouder te worden? Kijk hier voor meer info of stuur een e-mail naar: teylingen@steunouder.nl of neem contact op met  de steunoudercoördinator: Maren Bartels (0612465414).