Team Lisse heeft extra uren gekregen van de gemeente voor de Praktijk Ondersteuner Huisarts Jeugd (POH-J). Het aantal uren gaat van 16 naar 24 in 2025. Hierdoor kunnen jeugdigen met een probleem nog sneller geholpen worden en hoeven velen van hen niet te worden doorgestuurd naar de kostbare, gespecialiseerde jeugdhulp. Tijdens de begrotingsvergadering in november hebben VVD Lisse, CDA, Nieuw Lisse en D66 met succes daarvoor een amendement ingediend. “We zijn blij dat de gemeente het belang hiervan ziet en steunt.”
In het amendement van de VVD is te lezen: “Al vanaf het eerste moment dat de Praktijk Ondersteuner Huisarts jeugd (POH-J) is ingesteld, zijn de positieve resultaten merkbaar. De POH-J zorgt ervoor dat veel jeugdigen met een probleem snel geholpen kunnen worden en door de deskundigheid van de POH-J hoeven velen van deze jeugdigen niet doorverwezen te worden naar de dure, gespecialiseerde jeugdhulp. Het is normaliseren op laag niveau. De VVD ziet graag dat de uren uitgebreid worden waardoor het beroep op de kostbare jeugdzorg minder wordt. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. We geven heel veel geld uit aan jeugdzorg, gezondheid, aan sport etc. Deze urenuitbreiding POH-J is nu juist iets waar we de dure jeugdzorg (en de lange wachttijden) mee kunnen ontlasten en zo de kosten kunnen drukken.” De extra uren gaan vanaf 1 januari 2025 in en in december 2025 wordt er geëvalueerd of deze pilot gehandhaafd blijft na 2025.
Juliette Bandstra, de POH-J in Lisse van Voor Ieder 1 is heel blij met de extra uren: “Het geeft aan hoe belangrijk het is dat jeugdigen en ouders tijdig hun vragen durven stellen en er passende begeleiding geboden wordt. We zijn blij dat de gemeente het belang hiervan ziet en steunt. Als huisarts is het onmogelijk om te weten welke hulp er wordt geboden bij alle organisaties. Die kennis hebben wij wel. Als praktijkondersteuner zijn de lijnen kort, we kunnen goed inschatten welke hulp passend is, wat we zelf kunnen aanbieden en waarheen we moeten doorverwijzen. We kunnen sneller hulp en begeleiding bieden en zo besparen op kosten van specialistische jeugdhulp.”
De POH-J is een jeugdhulpprofessional die door de huisarts kan worden ingezet voor hulp aan jongeren en of hun ouders/verzorgers. Deze professional wordt betrokken als er een hulpvraag is of zorgen zijn over de ontwikkeling of opvoeding van de jeugdige. Het is een schakel tussen de huisarts en de jeugdhulp binnen de gemeente en is verbonden aan Voor Ieder1. De taken van de POH-J zijn de hulpvraag achterhalen, een begeleidingstraject starten (5 tot 10 gesprekken) en advies geven voor een eventueel vervolgtraject. In Lisse werkt de POH-J voor de verschillende huisartsenpraktijken en zijn daar dagdelen aanwezig. Het gaat om hulpvragen waar kinderen/jongeren of hun ouders/verzorgers zelf niet uit komen, zoals angsten, ziekte in het gezin, een scheiding of eetproblematiek. Contact met de POH-J gaat via de huisarts en wordt vaak als laagdrempeliger beschouwd.